tiistai 1. marraskuuta 2011

Epävirallinen luonnetesti

Epävirallinen luonnetesti 1.11.2011, Kannus
Tuomari: Seppo Hursti
Koira: Riki

1. Toimintakyky: +2 (30) Hyvä
2. Terävyys: +2 (2) Suuri ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
3. Puolustushalu: +2 (2) Suuri, hillitty
4. Taisteluhalu: +2 (20) Kohtuullinen
5. Hermorakenne: +2 (70) Tasapainoinen
6. Temperamentti: +2 (30) Kohtuullisen vilkas
7. Kovuus: +3 (24) Kohtuullisen kova
8. Luoksepäästävyys: +2a (30) Luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen
Laukauspelottomuus: +++ Laukausvarma

Epävirallinen testi eli vain yksi (oikea) tuomari, opiskelijoiden järjestämä ja harjoitusarvioima
Eli testi alkoi alkupuhuttelulla, jossa tuomari kyseli vähä koirasta tietoa, (ikää, missä asuu/elää, tottunu laukauksiin). Kerroin mm. että Riki puolustaa autoa kovastikin kun toinen koira autossa, ja tarhaansa myös puolustaa yms.
Tämän jälkeen tuomari puhutteli Riki, ja Riki meni tervehtimään ja Haistelemaan. Aavistuksen pieni epäilys oli Rikistä luettavissa tuomaria kohtaan, mutta silti oli ystävällinen sitä kohtaan.
Tämän jälkeen T kävi hakemassa sivusta puukepin, jolla hänen oli tarkoitus leikkiä/taistella koiran kanssa. Riki reagoi keppiin jo useamman metrin päästä, "haa, leikitään", ja T tullessa lähemmäs ampaisi kohti keppiä, ja sitä seurasikin ankara taisteleminen mikä loppui Rikistä ihan liian pian. Eli arvosana kohtuullinen, kun noutajamaisesti ei ollu mikään lukkopurenta.

Tämän jälkeen vaihdettiin remmi lyheen, ja siirryin koiran kaa rakennuksen nurkan taa ja T toiseen päähän. T:n mentyä piiloon lähdettiin etenemään rakennuksen seinustaa, ja muutamia metriä ennen kulmausta tuomari hyökkäs esiin huutaen pysähdy. Riki pisti ärinät ja murinat pystyyn, pysytteli mun selän takana, mutta puolustautui voimakkaasti. Kun T lopetti uhkaamisen, niin Riki tuli vähän lähemmäs, mutta ei lakannut haukkumusta ja murisemasta. Lähdettiin liikkeelle ja lennossa annoin remmin T:lle, ja Riki lähti hyvillä mielille sen matkaan, ja kun T käski istua, niin Riki mietti jotai ilmaisuhaukkua, mutta tuli kuitenkin kutsusta luo hyvin.
Puolustushalu siis suuri, hillitty.

Tämän jälkeen kelkka "ihmishahmolla" lähti meitä kohti. Ekasta liikahduksesta asti Riki haukkui ja murisi ja yritti paeta. Oli koko ajan niin etten nähnyt sitä. Murina oli niin totista ku voi vaan olla ku pelottaa. Tuomari ei loppuun asti voinut kelkalla tehdä nykyviä liikkeitä, koska Riki olis saanut siitä traumat, vaan veti hiljakseltaan viimeiset metrit. Kun kelkka pysähty, niin Riki lähti lähes saman tien sitä kiertään varovaisesti, ympäripäästyään eteni kelkalle asti ja sain luvan kehua. Lähdettiin kelkasta poispäin ja takasi tullessa R ei millää muotoa näyttäny et kelkka olis joka paha juttu. Tästä osa-alueesta nähtävästä oli arvosana kohtuullinen (toimintakykyä mitattiin myös pimeässä huoneessa, ja nämä laskettiin yhteen).

Seuraavana käveltiin reitti ylöspomppaavan haalarihahmon ja rämisevän peltitynnyrin ohi. Haalari aiheutti säikähdys, murahdus reaktion. Tynnyri ei hirveesti säikähdystä enempää aiheuttanu. Ja sama reitti kun kuljettiin takas niin tynnyri oli ok, ja haalari piti käydä tarkistamassa, mutta se oli sit iha ok. Tästä kovuus kohtaan arvosana kohtuullisen kova.

Pimeä huone, jossa luovutin R:n hihnan tuomarille (tässä kohtaa tapahtu jotai, t kumartu vähä rikiä kohti, ja riki väisti isosti --> vaikutus luoksepäästävyyteen). Rikiä kutsuen poistuin pimeään tilaan piiloon tuolille. Rikin tullessa sisälle oli sattunu jotai pientä, et taskulamppu oli osunu sitä pienesti päähän, ja se oli sitä väistänyt maihin. Vapaaksi päästyään eteni reippaasti tilan perälle mun luo, totes, et äiskä tos, mitäs tuossa vieressä. Nou problem. Tämä nosti toimintakyvyn yhteispisteet että toimintakyvyn arvosanana Hyvä.

Siirryimme ulos, seinustalle, johon Riki jätettiin seinässä olevaan hihnaan kiinni, minä poistuin paikalta ja tuomari painui puskaan. Vähitellen tuomari lähti puskasta raippaa heilutellen uhkaamaan Rikiä. Kaukaa Riki reagoi jo haukulla, ja mitä lähemmäs T tuli sitä pahempi murina ja väistämisen yritys ilmeni. Ja hampaitakin jätkä näytti ja jos tuomari olis menny iholle asti niin Riki olis purru. Tuomarin lopetettua uhkaaminen Rikillä kesti taas pieni hetki palautua, mutta oli jo ok, kun saavuin kutsusta paikalle. Terävyys arvosanaksi Suuri ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua.

Viimeisenä laukaukset. Lähdin R:n kans käveleen, tuli laukaus, ja siihen piti pysähtyä. Riki oli tarkkaavainen, "ai missä", mutta ku ei mitää näkyny niin jatko haistelua ja tuli uusi laukaus ja sama toistu.

Riki ei testin aikana ollu normilenkkifiilistä kummempi, eli temperamentikseen sai kohtuullisen vilkas. Testin aikana ei näyttänyt myöskään hermostumisen oireita, palautui hyvin jne eli hermorakenteen arvosanaksi tasapainoinen.


Itselleni nämä puolustautumisreaktiot ei tullut yllätyksenä. Pieniä merkkejä tälläisestä on ollu luettavissa ja varsinkin kun oon päässyt todistamaan kuinka pahana se on autoa parit kerrat puolustanu, samoin tarhaansa.
Yllätyin kovasti siitä kuinka nopeasti se sai itsensä kasaan pelästymisiensä jälkeen, ja totes kelkankin vaarattomaksi, eikä sen jälkeen murehtinut sitä yhtään, samoin kävi tynnyrille ja haalarille. Pahimmat hetket sille oli nämä ihmisen luomat uhkat, enkä yllätynyt, koska jo pieni etukeno kropalla, saa sen lopettaan sikailun tai muun tyhmän käytöksen.

En nyt tähän hätään osaa tätä paremmin analysoida. Mutta siis summasummarun, Rikin reaktiot kuhunkin juttuu ei tullut yllätyksenä. Mutta arvosanat sinänsä oli yllätys. En olisi ikäpäivänä vielä eilen sanonut, että Riki olis millään lailla terävä tai kova. Iloinen olin tasapainoisesta hermorakenteesta (mielessä vain pyöri että Olli ei olis selvinnyt testistä) ja toimintakyvystä.
Riki on todella ohjaaja pehmeä, ja herkkä, mutta ympäristölle kova? tai jotai.
Käykää vilkaisemassa galleriasta videopätkät ja kertokaa mielipiteitänne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lähetä kommentti